Relationship between food security and nutritional status in children under five years old in the seven administrative regions of Guatemala

Authors

  • Karla María Fernanda1 Alvizures Escobar Escuela de Nutrición. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. Universidad de San Carlos de Guatemala https://orcid.org/0009-0004-5189-6596
  • Jennifer Judith Arriaga Orellana Escuela de Nutrición. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. Universidad de San Carlos de Guatemala https://orcid.org/0009-0009-9202-9794
  • Mónica Andrea3 Arriaga Orellana Unidad de Investigación de Seguridad Alimentaria y Nutricional -UNISAN-. Escuela de Nutrición. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. Universidad de San Carlos de Guatemala https://orcid.org/0009-0008-8138-7089
  • Ana María4 García Solórzano Unidad de Investigación de Seguridad Alimentaria y Nutricional -UNISAN-. Escuela de Nutrición. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. Universidad de San Carlos de Guatemala https://orcid.org/0000-0003-1834-5579
  • Cecilia Liska de León Unidad de Investigación de Seguridad Alimentaria y Nutricional -UNISAN-. Escuela de Nutrición. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. Universidad de San Carlos de Guatemala. https://orcid.org/0000-0002-6775-6684
  • Miriam Mercedes Velásquez Sigüenza Unidad de Investigación de Seguridad Alimentaria y Nutricional -UNISAN-. Escuela de Nutrición. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. Universidad de San Carlos de Guatemala https://orcid.org/0009-0005-4852-5900

Keywords:

Food Security, Food Insecurity, ELCSA, Acute Nutritional Status, Chronic Nutritional Status.

Abstract

     Food security (FS) is achieved when a person has constant access to enough safe and nutritious food to satisfy and lead and active and healthy life. In Guatemala, there are no studies that establish the relationship between the level of food insecurity (FI) in the home and the acute and chronic nutritional status in children under five years old, which motivated the objective of this research. The sample consisted of 809 households with at least one child under five years old belonging to the seven administrative regions of Guatemala. FS was assessed using the Latin American and Caribbean Food Security Scale (ELCSA), while acute and chronic nutritional status was determined using anthropometric indicators: weight-for-height and height-for-age. The relationship between variables was analyzed using the Chi-Square test at a significance level (alpha) of 5%. Among the evaluated households, 674 (83%) [80.7, 85.9] experienced some level of FI. In households experiencing FI, 93 (93%) [88.0, 98.0] of children under five years old were found to have moderate acute malnutrition (MAM), 8 (89%) [68.4, 109.4] severe acute malnutrition (SAM), 218 (87%) [83.1, 91.3] moderate stunting and 129 (95%) [91.1, 98.6] severe stunting. It was concluded that there is indeed a relationship between acute nutritional status/chronic nutritional status and the level of FI in the households studied, obtaining x2(6, N = 809) = 69.00, p <.0001.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cárdenas Gómez, A.G, & León Cárdenas, G.M. (2021). Seguridad alimentaria familiar y su asociación con el estado nutricional en niños menores de 2 años. Luxemburgo, Macas, 2020-2021 [Tesis de postgrado, Universidad del Azuay de Ecuador]. https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/11530/1/17062.pdf

Comité Científico de la ELCSA. (2012). Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA): Manual de uso y aplicaciones. Autor.

Cortázar, P.A., Giraldo, N., Perea, L., & Pico Fonseca, S.M. (2020). Relación entre seguridad alimentaria y estado nutricional: abordaje de los niños indígenas del norte del Valle del Cauca, Colombia. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 40 (1), 56-61. https://doi.org/10.12873/401pico

Cuevas-Nasu, L., Rivera-Dommarco, J.A., Shamah-Levy, T., Mundo-Rosas, V., Méndez-Gómez Humarán, I. (2014). Inseguridad alimentaria y estado de nutrición en menores de cinco años de edad en México. Salud Publica Mexico, 56 (supl 1), S47-S53.

Cumbre Mundial de Alimentación. (1996). Declaración de Roma sobre la Seguridad Alimentaria Mundial y Plan de Acción de la Cumbre Mundial de Alimentación. Autor.

Hoddinott, J., Maluccio, J. A., Behrman, J. R., Flores, R., & Martorell, R. (2008). Effect of a nutrition intervention during early childhood on economic productivity in Guatemalan adults. Lancet, 371 (9610), 411-416. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(08)60205-6

Huamán Guadalupe, E.R., Marmolejo Gutarra, D., Paitan Anticona, E., & Zenteno Vigo, F. (2018). Seguridad alimentaria y desnutrición crónica en niños menores de cinco años del valle del río apurimac ene y mantaro. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 38 (2), 99-105. https://doi.org/10.12873/382huaman.

Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá. (2013). Política de seguridad alimentaria y nutricional de Centroamérica y República Dominicana. Autor. https://www.incap.int/index.php/es/publicaciones-conjuntas-con-otras-instituciones/208-politica-de-seguridad-alimentaria-y-nutricional-de-ca-y-rd-2012-2032/file

Instituto Nacional de Estadística Guatemala. (2015). Encuesta Nacional de Condiciones de Vida. Autor. https://www.ine.gob.gt/sistema/uploads/2016/02/03/bwc7f6t7asbei4wmuexonr0oscpshkyb.pdf

Instituto Nacional de Estadística Guatemala. (2022). Principales resultados de la Encuesta Nacional de Empleo e Ingresos. Autor. https://www.ine.gob.gt/sistema/uploads/2023/03/23/202303232142069Odm3oxU9mTY58hkborwzylm7MJop05q.pdf

Ministerio de Salud Pública y Asistencia Social, & Instituto Nacional de Estadística. (2012). Encuesta Nacional de Micronutrientes 2009-2010. Autor. https://portal.siinsan.gob.gt/wp-content/uploads/Informe-Final-ENMICRON-2009-2010-optimi.pdf

Ministerio de Salud Pública y Asistencia Social, Secretaría de Planificación, & Programación de la Presidencia e Instituto Nacional de Estadística. (2017). VI Encuesta Nacional de Salud Materno Infantil 2014-2015. Autor. https://www.ine.gob.gt/images/2017/encuestas/ensmi2014_2015.pdf

Ministerio de Salud Pública y Asistencia Social, & Secretaría de Seguridad Alimentaria y Nutricional. (2019). Informe de análisis del registro de control de crecimiento (SIGSA 5A) de los niños y niñas de 0 a 59 meses que asistieron a los servicios del Ministerio de Salud Pública y Asistencia Social. Autor. https://portal.siinsan.gob.gt/wp-content/uploads/6.-Analisis-datos-MSPAS-nutricion-2015-2019.pdf

Organización Mundial de la Salud. (2006). WHO Child Growth Standards: Length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age: Methods and development [Gráfico de crecimiento]. En WHO centre Growth Reference Study Group (Ed.), Growth velocity based on weight, length and head circumference: Methods and development. Autor. https://www.who.int/childgrowth/standards/technical_report/en/

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2012). Escala latinoamericana y caribeña de seguridad alimentaria (ELCSA): Manual de uso y aplicaciones. Autor. https://www.fao.org/3/i3065s/i3065s.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2019). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Autor. https://www.fao.org/3/ca5162es/ca5162es.pdf

Programa Especial para la Seguridad Alimentaria. (2011). Seguridad Alimentaria Nutricional, Conceptos Básicos. Autor. https://www.c.org/3/at772s/at772s.pdf

Programa Mundial de Alimentos. (2023). Evaluación Nacional de Seguridad Alimentaria Para Guatemala. Autor. https://es.wfp.org/publicaciones/evaluacion-nacional-de-la-seguridad-alimentaria-para-guatemala-2023

Ramírez, R.F, Vargas, P.L, & Cárdenas, O.S. (2020). La seguridad alimentaria: una revisión sistemática con análisis no convencional. Espacios, 41 (45), 319-328. https://doi.org/10.48082/espacios-a20v41n45p25

Ríos-Marín, L. J., Chams-Chams, L. M., Valencia-Jiménez, N. N., Hoyos-Morales, W. S., & Díaz-Durango, M. M. (2022). Seguridad alimentaria y estado nutricional en niños vinculados a centros de desarrollo infantil. Hacia la Promoción de la Salud, 27(2), 161-173. https://doi.org/10.17151/hpsal.2022.27.2.12

Secretaría de Seguridad Alimentaria y Nutricional. (2019). ¿Qué es seguridad alimentaria y nutricional SAN?. Autor. https://portal.sesan.gob.gt/2019/12/11/que-es-seguridad-alimentaria-y-nutricional-san/

Secretaría de Seguridad Alimentaria Nutricional, Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá, & Instituto Nacional de Estadística. (2022). Informe de la Línea de Base de la Gran Cruzada Nacional por la Nutrición. Autor. https://portal.siinsan.gob.gt/wp-content/uploads/lienabase1.1.pdf

Shamah-Levy, T., Mundo-Rosas, V., & Rivera-Dommarco, J.A. (2014). La magnitud de la inseguridad alimentaria en México: su relación con el estado de nutrición y con factores socioeconómicos. Salud Pública de México, 56 (1), S79-S85.

Published

2025-05-30

How to Cite

Alvizures Escobar, K. M. F., Arriaga Orellana, J. J., Arriaga Orellana, M. A., García Solórzano, A. M., Liska de León, C., & Velásquez Sigüenza, M. M. (2025). Relationship between food security and nutritional status in children under five years old in the seven administrative regions of Guatemala . Revista Científica, 32(2). Retrieved from https://rcientifica.usac.edu.gt/index.php/revista/article/view/425

Issue

Section

Original Research Papers

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.